Kristallnachtherdenking
 
 
Herdenking 2008 Herdenking 2009 Herdenking 2010 Herdenking 2011 Facebookpagina Overzicht 1992 - 2012
 
 

> Toespraak Viky Ioannidi, Kristallnachtherdenking Amsterdam, 9 november 2012

 
 

- Datum: Vrijdag 9 november 2012
- Tijd:
19.30 - 20.30 uur
- Locatie:
Bij het stadhuis Amsterdam

Toespraak Viky Ioannidi (over opkomst extreem rechts in Griekenland)

Viky Ioannidi tijdens de Kristallnachtherdenking 2012

Goedenavond Dames en Heren,

Mijn naam is Vicky Ioannidi, ik ben Griekse, en sinds afgelopen maart woon ik permanent in Nederland. Ik ben lid van de Griekse groep REinFORM die probeert informatie te geven in Nederland over de situatie in mijn land. Ik ben hier vandaag om u een paar dingen te vertellen de opkomst van het fascisme en het racistisch geweld tijdens de extreme economische crisis die daar op dit moment heerst.

Jullie allen hebben zeker vaak het nieuws gelezen over de herhaalde “reddingspakketten” die Griekenland krijgt als gevolg van zijn zwakke financiële situatie. De meesten van u hebben waarschijnlijk ook wel gehoord van de harde bezuinigingsmaatregelen die het Griekse volk opgelegd krijgt in ruil voor deze reddingspakketten die geleid hebben tot torenhoge werkeloosheid en een ernstige verslechtering van de levensstandaard van de gemiddelde burger. Maar ik ben er zeker van dat slechts een paar van u veel weet over de dramatische toename van racistisch geweld en fascisme die nu plaatsvindt in het land.

Na de laatste verkiezingen in juni is, een neonazipartij, de “Gouden Dageraad" in het Griekse parlement gekomen met zeven procent en18 van de 300 zetels. De leden van deze partij vallen door het hele land immigranten aan. Elke dag zijn er verschillende incidenten waarbij immigranten worden aangevallen en gestoken, en winkels van immigranten worden vernield. In veel wijken van Athene durven immigranten niet meer op straat te lopen omdat bendes van neonazi’s onder leiding van de Gouden Dageraad iedereen aanvalt die een donkere huid heeft of met een buitenlands accent spreekt. Soms worden immigranten zelfs in hun eigen huizen aangevallen door deze bendes.

Helaas, racistisch geweld lijkt geaccepteerd te worden door de overheid. Veel van de criminele bendes genieten immuniteit van de overheid, maar ook van de politie en de media. De leden van de bendes worden zelden of nooit gearresteerd of vervolgd, ook niet wanneer hun acties worden vastgelegd. Wanneer immigranten aangifte doen bij de politie worden ze altijd genegeerd. Bovendien zijn er verschillende incidenten waarbij politieagenten immigranten arresteren, slaan of zelfs martelen op politiebureaus. Aan de andere kant is de politie erg actief op jacht naar individuen en groepen die immigranten proberen te beschermen tegen racistisch geweld. Tijdens een incident dat was beschreven in een artikel in de Britse krant “The Guardian” van vorige maand, arresteerde en martelde de politie 15 Grieken die deel hadden genomen aan een niet-gewelddadige antifascistische patrouille in Athene. De daders ontsnapte aan elke vervolging. Hoe is dit mogelijk? Uit opiniepeilingen blijkt dat 50% van de politieagenten supporters zijn van de Gouden Dageraad!

Het probleem is niet alleen het bestaan van neonazi bendes of het bestaan van een slechte politie. Deze acties worden volledig ondersteund door de overheid. Overheidsfunctionarissen ontkennen het bestaan van racistisch geweld of, wanneer de waarheid niet ontkend kan worden, noemen ze het 'uitzonderlijke gevallen'. Ze liegen! De neonazi bendes voeren hun aanvallen uit op hetzelfde moment dat de overheid zijn eigen acties tegen immigranten uitvoert, operatie 'Xenios Zeus' waarbij elke dag honderden mensen worden aangehouden en gefouilleerd met als enige criterium de kleur van hun huid.

Toen de arrestatie en marteling op de 15 antifascisten plaatsvond, heeft de minister alle beschuldigingen verworpen en gaf zijn volledige steun aan de daders. Voor de verkiezingen verklaarde de minister president zelf: "wij zullen onze steden terugvorderen van de illegale immigranten die hun bezetten'. Welke uitnodiging voor de neonazi bendes kon beter werken dan deze? U vraagt zich waarschijnlijk af, waarom dit gebeurt in een Europees land. Nou, het antwoord is wreed maar duidelijk: de mensen in Griekenland worden geconfronteerd met de zwaarste bezuinigingen, erger dan enig ander volk in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. De werkloosheid is nu meer dan 25% en onder jongeren meer dan 58%. Werkende mensen ontvangen salarissen van 400 tot 500 euro. De werklozen hebben geen toegang tot de gezondheidszorg. Honderdduizenden mensen kunnen de touwtjes niet meer aan elkaar knopen! De situatie is dat, zij die deze destructieve maatregelen opleggen aan het Griekse volk (dit zijn dezelfde mensen die verantwoordelijk zijn voor deze economische ramp en die honderden miljarden naar Zwitserse banken hebben overgemaakt) willen een gemakkelijk doelwit vinden om de woede van de mensen af te leiden.

Welke doelwit is beter dan de immigranten? Door de EU-verdragen, is Griekenland de vergaarbak van immigranten geworden die de EU binnen willen komen. Regeringsverklaringen tegen immigranten, politie en neonazi aanvallen tegen hen hebben een duidelijke boodschap aan het wanhopige Griekse volk: geef de immigranten de schuld van alle ellende en niet de overheid of de EU. Vecht niet voor je rechten maar sla de immigranten. Het is ook nodig om een opmerking het maken over de rol van de EU en de andere overheden. Gewoonlijk zijn EU en regeringsfunctionarissen zeer enthousiast in het doen van uitspraken over de Grieken die de bezuinigingsmaatregelen moeten aanvaarden, omdat ze boven hun stand leefden. Echter, geen van hen heeft ooit de eenvoudige vraag gesteld aan de Griekse regering over het toenemende racistische geweld. Waarom? De reden hiervoor is dat het toenemende racistische geweld in Griekenland daadwerkelijk helpt bij het opleggen van het bezuinigingsbeleid.

Tot slot wil ik wijzen op een verklaring van de Griekse Minister president, Samaras een paar weken geleden. Tijdens zijn tournee door Europa, verklaarde Samaras dat Griekenland nu lijkt op de Weimar Republiek in Duitsland aan het begin van de jaren 30. Hij vergat natuurlijk te vermelden dat het beleid dat zijn regering en de EU opleggen aan de Griekse bevolking hiervoor verantwoordelijk zijn. Op dit moment zijn we niet ver verwijderd van een Kristalnacht in Griekenland. Aangezien we willen vermijden dat we hier in Amsterdam over 30 jaar bij elkaar moeten komen om de slachtoffers van een mogelijk Grieks Kristalnacht te herdenken, hebben we uw hulp en medewerking nodig om dit beleid in Griekenland te stoppen en op die manier een einde aan te maken aan racistisch geweld en fascisme.

Ik dank u voor uw aandacht.

   

Flyer Kristallnachtherdenking 2012