Kristallnachtherdenking
 
 
Herdenking 2008 Herdenking 2009 Herdenking 2010 Herdenking 2011 Facebookpagina Overzicht 1992 - 2012


> Verslag Kristallnachtherdenking bij het stadhuis in Amsterdam, 9 november 2012

 
 


Verslag herdenking 2012


- Fotoverslag Kristallnachtherdenking 2012 bij het stadhuis.

- Verslag op weblog Anja Meulenbelt.

- Artikel "Twintig jaar herdenking Kristalnacht in Amsterdam" op RTV-NH.

- Korte video-impressie van de Kristallnachtherdenking 2012 bij het stadhuis (hieronder):





Tekst toespraken 2012

- Toespraak Hedy d'Ancona (oud-minister en bestuurslid Een Ander Joods Geluid).

- Toespraak Viky Ioannidi (over opkomst extreem rechts in Griekenland)
.

- Toespraak Abdelkader Benali (schrijver en tv-presentator).


Twintig jaar herdenking
In 2012 was het 20 jaar geleden dat de eerste herdenking van de Kristallnacht in Amsterdam werd georganiseerd. Jongeren verbonden aan Nederland Bekent Kleur vroegen op 9 november 1992 met de herdenking bij het Stadhuis aandacht voor toenemende discriminatie en racisme in de samenleving. Directe aanleiding was de aanval met brandbommen op een asielzoekerscentrum in het Duitse Rostock en vernielingen bij een moskee in Nederland.

Op 9 november 2012, was het thema van de Kristallnachtherdenking bij het stadhuis in Amsterdam racistisch geweld en extreem rechts in Europa. Sprekers waren ondermeer Hedy d'Ancona (oud-minister) en Abdelkader Benali (schrijver en tv- presentator). Op de locatie op de hoek Zwanenburgwal/Amstel was ook muziek van leden van de gypsy/klezmer band Caspian Hat Dance te horen. De presentatie was in handen van Alejandra Slutzky (Platform Stop Racisme en Uitsluiting). De herdenking in Amsterdam sluit aan bij activiteiten van andere organisaties op 9 november in zes steden in ons land en in bijna vijftig andere Europese landen.

Racistisch geweld in Europa
Elk jaar worden op diverse plaatsen in Nederland op 9 november de gebeurtenissen herdacht die plaatsvonden in de nacht van 9 op 10 november 1938 . In die zogenoemde "kristallnacht" werden in heel Duitsland duizenden woningen en winkels van joden en hun synagogen en gebedshuizen vernield of in brand gestoken. Het is volgens Platform Stop Racisme en Uitsluiting van het grootste belang deze gruwelijke episode uit de geschiedenis aan de orde te blijven stellen. Overal in Europa is momenteel sprake van racisme, antisemitisme en discriminatie. Politieke partijen doen regelmatig zeer verontrustende uitspraken en zaaien haat. Pesterijen, brandstichting en zelfs moorden komen overal in Europa voor (zie Europees onderzoek). Wij moeten het tij keren in Europa. Toen niet, nu niet, nooit!

Brede steun voor herdenking
De Kristallnachtherdenking bij het stadhuis in Amsterdam wordt georganiseerd door het Platform Stop Racisme en Uitsluiting en wordt mede ondersteund door tientallen (minderheden-)organisaties en vakbonden. Daaronder CNV, Een Ander Joods Geluid, FNV, Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland, ASKV/Steunpunt Vluchtelingen, Grenzeloos, Humanistisch Vredesberaad, Verzetsmuseum Amsterdam, Overlegorgaan Caribische Nederlanders, Landelijk Beraad Marokkanen, Stichting Nederland Bekent Kleur, Kleurrijke Stad, Internationale Socialisten, DIDF, Komitee Marokkaanse Arbeiders Amsterdam, LAWID (Latin American Women Initiative For development), Stichting Ibno Khaldoun, Abvakabo afdeling Amsterdam, STOC (Stichting Turks Onderwijs Centrum), Vrouwen tegen Uitzetting, STIL utrecht, Vluchtelingen Onder Dak Wageningen, Burgerrechtenvereniging Vrijbit, Solidariteitsfonds XminY, VluchtelingenWerk Nederland en andere organisaties.

Tal van prominenten sinds 1992
In de afgelopen twintig jaar werkten ondermeer de volgende mensen mee aan de herdenking van de Kristallnacht: Awraham Soetendorp (rabbijn), Eduard Nazarski (directeur Amnesty), Marjan Sax (Vrouwen tegen Uitzetting), Mies Bouhuys (schrijfster), Ed van Thijn (oud- minister), Dominee Bram Grandia (Raad van Kerken), Judith Belifante (Kamerlid PvdA), Mohamed Rabbae (oud-Kamerlid), Mirjam Ohringer (Joodse verzetstrijdster), Henk van Moock (verzetstrijder), Nuri Karabulut (DIDF), Lalla Weiss (Landelijke Sinti organisatie), burgemeester Patijn en de wethouders Groen, Ossel en Van Es.

Mail voor meer informatie naar: info@herdenkingkristallnacht.nl

   

Flyer Kristallnachtherdenking 2012